Hadi önümüzdeki 1 yıla Güneş’in Koç burcuna giriş penceresinden bakalım;
Askerler, kolluk kuvvetleri-ordu desteğini en önemli gündem olarak görebiliriz. Özellikle vatan savunması-vatan için kurulacak yeni bir kolluk kuvveti sisteminden söz edebiliriz. Polis ve askeriyenin farklı bir versiyonu veya bir araya gelmiş hali gibi.
Halk ise özgürlük, hukuk ve umut arayışı ile kendi moral ve motivasyonunu sağlamak amacı ile standart dışı davranışlar sergileyebilir. Kendisinden bekleneni daha öteye taşıyabilir. Hatta halkın yurt dışı ve yabancılarla görüşme-yardım alma-verme çabasını izleyebiliriz. Bu bağlamda AİHM ve Türk halkının istişareleri mümkündür.
Yabancılar, mülteciler yine gündemimizde olacak gibi görünüyor. Devlet kurumlarında görevlendirilmeleri veya kadro verilmesi ile ilgili uygulamalar karşımıza çıkabilir. Yabancı doktorlarla ilgili haberler gündemimize düşebilir.
Sınav sisteminde yapılacak değişiklikler, online sınav yapılmasına yönelik tasarılar önümüzdeki 1 yıl içerisinde konuşulabilir.
Halkın kontrolü pek mümkün görünmüyor, Ay aşkın deklinasyonda. Standart dışı davranışlarla dikkat çekecek görünüyor ülkemiz halkı.
Ülke yönetim şekli hepimizi meşgul edecek gibi görünüyor, özellikle “Eyaletler” konuşulabilir. Yönetim şekli ve anayasal değişiklikleri sıklıkla konuşabiliriz bu sene.
Ülke halkı, özellikle kamu görevlileri mekânsız kalabilir, işten çıkarılmalar olabileceği gibi yurt dışına gidenleri de görebiliriz. “Göç” önemli bir gündem olacaktır.
Ayrıca bazıları görev yerlerinden uzaklaştırılabilir veya rütbe-derece-kademe düşürülebilir.
Bazı liderler ise tekrar-nüks eden sağlık sorunları ile uğraşacak gibi görünüyor.
Erken seçim planlanmasa da beklenmedik bir müdahale veya gereklilik kaynaklı erken seçim gündemi oluşmasını bekliyorum. Fakat bu 2026 Şubat-Mart ayları gibi beklenebilir.
Büyük davaların evvelden tasarlanmış olduğu şekilde sonuçlanacağını göreceğiz. Yeni ittifaklar oluşacaktır.
Başlıklar altında inceleyecek olursak önümüzdeki 1 yılı;
FİNANS;
Finansal süreçler yabancılara ve yabancı ülkelere bağlı-kapalı kapılar arkasında yapılan anlaşmaların etkisinde ilerleyecektir. Komşu ülkelerle yapılacak ticari anlaşmalar söz konusu olsa da önümüzdeki bir yıl içerisinde finansal büyüme yerine değer kaybı ve düşüşleri daha yoğun izleyeceğiz gibi görünüyor.
Sağlık turizmine ağırlık verilebilir ve desteklenebilir.
Memur ve çalışan maaşlarında yeni bir yasal düzenlemeden söz edilebilir. Bu düzenleme bağlamında iyileştirme beklemek yanlış olmayacaktır. Çalışma saatleri ve mesai aralıkları ile ilgili düzenlemeler ve sonucu olarak maaş iyileştirmeleri beklenebilir.
Emlak kredileri öncelikli ve sonrasında diğer kredi kalemlerinde esneme ve vade uzatımları olabilir. Bu konuda da yeni bir tasarıdan söz edilebilir. Belki bir sicil affı gelebilir, böylelikle kredi kullanamayan vatandaşlar da desteklenebilir.
Bitcoin piyasasında yerli girişim veya yerli bir coin girişinden söz edilebilir. Borsa ise tekrarlar, hatalar ve aksaklıklar diyor. “Geri çekilme” sözlerini duyarız. Bu bir yatırım tavsiyesi değildir. Bu konuyu uzatmayacağım, ilgi alanım hiç değil.

İKLİM KOŞULLARI
Beklenmedik ve tekrar eden yağışlardan söz edeceğiz. Kısa aralıklı ama yoğun yağışlar gündem olabilir. 3 aylık yağışı 2 günde alan şehirler gibi ki bu da alt yapısı sağlam olmayan şehirlerde sel vb sorunları getirebilir.
Sıcak-soğuk hızlı geçişler beklesek de gene olarak sıcak bir yaz bizleri bekliyor gibi görünmekte.

DOĞA OLAYLARI
Yoğun yağışlar sebepli sellerden, heyelanlardan bahsedebiliriz. Yağış nedenli yer kaymaları mümkün görünüyor.
Ayrıca komşu ülke volkanik hareketlilik (25 Haziran Yeniayı tetikleyici görünüyor) bizi de etkilese de bizde bir yıkım etkisi yaratmayabilir. Deniz depremleri özellikle Ege kıyıları için biraz zorlayıcı olacaktır.
Ülkemiz yer hareketliliği ise Eylül ve Ekim aylarında artabilir.

SAĞLIK
Sağlık sistemine entegre çalışanlardan söz etmiştim, yabancı personel istihdamı olacağı gibi Türk personelin de yabancı ülkelerde istihdam edilmesi mümkün olabilir.
Doğru beslenme eğitimleri yaygınlaştırılabilir.
Eski bir virüs mutasyonundan da söz edebiliriz. Bir pandemi olmasa da salgın niteliği taşıyabilir, yayılabilir.
Kuşlardan, büyük hayvanlardan geçen virüslere karşı dikkatli olmak gerekebilir.
Hastanelerde ayakta tedavi daha öncelikli olabilir, yatan hasta sayısını azaltmak amaçlı bir düzenlemeye gidilebilir.

EĞİTİM
Sınavlarda hırsızlık ve kitapçıkların çalınması ile ilgili haberler gündem olurken bunun önüne geçmek amaçlı sınavlarda dijital ortama geçişin alt yapısı oluşturulabilir. Hatta bununla ilgili olarak pilot uygulamalar mümkün.
Üniversitelerde güvenlik amaçlı kamera-yüz tanıma sistemlerine yatırımlar yapılabilir, kontrol artırılabilir, fakat bunun kaotik sonuçları olması muhtemeldir.
İlk-orta eğitim seviyesinde ise eskiye dönüşten, revizyon ve düzeltmelerden söz edebiliriz.
Bazı derslerin uzaktan alınabilir olması, veya öğretmenlerin izin-rapor vb zamanlarının telafisi için uzaktan sınıf ortamı yaratma düzenlemeleri özel ve kamuya ait okullarda uygulanabilir.